Vad är artros?

Kiropraktorn hjälper med smärta vid Artros

Som slitaget på tänderna, påbörjas förslitning av lederna utan att vi känner av det. De flesta av oss kommer för eller senare känna av någon form av artros.

Den vanligaste formen av artros är osteoartros vilket även kallas åldersförändringar. Detta sker då det vanligtvis mjuka brosket som sitter emellan benen slits och försvagas. Effekten av detta är att benen slits mot varandra.

När detta sker reduceras ledområdet och rörligheten försämras. Är slitaget tillräckligt stort kan även nervirritation uppstå i form av smärta eller svaghet kring leden eller i armar och ben. Kroppen svarar då genom att försöka stärka området där brosket slitits genom att bygga upp nytt ben omkring leden. Dessa utväxter syns på slätröntgen och kallas osteophyter.

Artros är vanligast i nacken, ryggen, händer, knän, höfter och fötter. Det tar ofta många år för symptomen att växa fram och vissa märker aldrig av det. Behandling av artros sker bland annat med hjälp av antiinflammatoriska läkemedel vilket ibland kan minska smärtan men som vid överkonsumtion bl.a. kan ge problem med mage och njurar.

Med hjälp av kiropraktik kan funktionen i ryggraden förbättras så att påverkan på nervsystemet minimeras. På så vis kan smärta och stelhet som ofta ackompanjerar artros minska.

Vår erfarenhet är att de flesta med artros får lindring och ökad rörlighet efter kiropraktisk behandling.