Höftproblem

Höftleden är en av kroppens störta leder och en stor del av kroppens tyngd hamnar på dessa – vilket kan leda till problem.

Lederna består av höftbenets skålade yta som möter lårbenets runda huvud. In emellan sitter brosk som möjliggör bra friktion och rörlighet. Leden är omsluten av en ledkapsel och ligament som hjälper till att stödja leden. Bra funktion och rörlighet i höften är essentiellt för att bibehålla en frisk och flexibel kropp.

En av de vanligare orsakerna till höftproblem är artros. Ofta märker man av symptom i form av morgonstelhet. Andra tecken kan vara stelhet djupt inne i höftleden, smärta i sätesmusklerna eller låren. Stelheten och smärtan blir ofta värre under vintern samt under belastning.

Alla höftproblem kommer dock inte från höften eller av artros. Det är därför viktigt att gå en grundläggande undersökning för att fastställa var smärtan kommer från. Spänningar och dysfunktioner i 
 ländryggen kan ge strålande smärta mot höftpartiet, likaså muskulära obalanser omkring bäckenlederna.

Andra orsaker till höftproblem kan komma från fötterna, där en snedställning kan orsaka ett kompensationsmönter i knän och höften.

Förebyggande vård är alltid det bästa alternativet. Att starta behandlingen i tid är viktigt så att kroppen inte börjar kompensera för besvären. Kiropraktik kan inte ta bort artros, men kan hjälpa 
 dig få ökad rörlighet och mindre smärta.

Kiropraktik syftar till att återskapa normal funktion i lederna och musklerna vilket i sin tur över rörligheten överlag och minskar värken.