Vad är diskbråck?
Diskbråck kan uppstå i hela ryggraden, men är vanligast i ländrygg, följt av nacken. Det är dock inte så att du alltid känner av ett diskbråck.
Undersökningar har visat att var fjärde person har ett diskbråck i nacken, och var tredje person i ländryggen utan att ha känningar av det.
Disken som sitter emellan ryggradens alla kotor är till för att bidra till ryggens rörlighet samt agera som en stötdämpare. De är därför gjorda av brosk, men en yttre hårdare yta (Annulus fibrosus) och en mjukare insida (Nucleus pulposus). Om den hårda yttre ringen går sönder kan den mjuka delen bukta ut och trycka mot ryggmärgen eller nervrötterna.
Det är just när nervrötterna/ryggmärgen blir påverkade som symptomen blir uppenbara. Detta kan ge dig följande besvär:
- Smärta i ryggen
- Smärta som strålar ner mot benet/armen.
- Domningar / stickningar i ben/arm.
- Svaghet i benen.
- Sämre känsel i ben och fötter
Vid svårare diskbråck: svårighet att kontrollera urin och avföring. (Om detta sker ska du söka hjälp hos din läkare omgående!)
Forskning visar idag att konservativ behandling, och träning kan ge bättre resultat för diskpatienter jämfört med kirurgiska ingrepp varpå man allt mer sällan opererar patienter med diskbråck. Kiropraktorns behandling syftar till att minska smärtan och återfå musklernas, och ledernas normala rörlighet och funktion.
Korrekt diagnos, råd och vägledning är grundläggande för att få goda resultat.