Axelproblem?

Axelproblem

Axelproblem är vanligt förekommande, likaså orsakerna till smärta.

Axelleden i sig är den mest rörliga leden i kroppen och är därför också den mest ostabila. Detta anför ofta till överbelastning och spänning i axeln.

Rörelsen i axeln kommer från glenohumeralleden (leden mellan skulderbladets yttersta del och armens klotformade ände) och skulderbladet som glider över baksida bröstkorg. Specifika rotator-cuff musklers spelar en viktig roll när det gäller rörelse och stabilitet av axelleden.

All smärta som man känner i axeln behöver inte komma från själva leden. Ofta känns smärta omkring framsidan av axeln, övre delen av armen, eller runt skulderbladet. Det kan även stråla smärta ner mot armbågen. Känner du däremot stickningar och domningar nedanför armbågen mot hand och fingrar kommer smärtan antagligen från nacken.

Inflammation omkring senor eller i ledkapseln är vanliga orsaker till smärta. De flesta orsakerna till axelsmärta ger smärta under rörelse och aktivitet. Många känner ett obehag när de sover då det ofta är smärtsamt att ligga på skuldran de har ont i. Bland de vanligaste orsakerna till smärta i axeln är mjukdelsspänningar omkring axeln.

Försök att undvika rörelser som är smärtsamma då de kan leda till mer inflammation i området. Rörelser som irriterar särskilt mycket är de där armen hålls utåt från kroppen och över skuldran under längre tid.

När man lyfter armen kan man minska trycket på leden genom att:

  • Hålla armbågen böjd och framför kroppen
  • Hålla handflatan riktad mot taket när du lyfter armen.

Oftast behövs inga röntgenbilder för att diagnosticera orsaken till problemet. Detta är på grund av att de flesta axelproblem härstammar från mjukdelarna omkring leden (muskler, senor, ligament)

Kiropraktik är en väldigt effektiv behandling mot axelproblem. Som med de flesta problem är det bäst att söka i tid så att problemen inte hinner bli kroniska. En tumregel är; ju längre du haft problemet, desto längre tar det att bli av med det.